Care sunt avantajele unei ecografii?
- Sunt nedureroase;
- Pacientii nu sunt expusi radiatiilor, facand procedura mai sigura decat alte tehnici de diagnosticare, cum ar fi raze X sau scanari CT;
- Ecografia capteaza imagini ale tesuturilor moi;
- Ecografiile sunt disponibile pe scara larga si mai puțin costisitoare decat alte metode.
Ecografia abdominala este o metoda de explorare neiradianta si repetabila oricand cu ajutorul careia pot fi diagnosticate foarte multe afectiuni ale organelor intrabdominale: ficat, colecist, pancreas, splina, rinichi, prostata, uter, anexe etc.
Examinarea ecografica nu necesita o pregatire prealabila speciala dar este bine sa fie precedata de o examinare clinica atenta efectuata de un medic internist sau gastroenterolog. Reprezinta o metoda de electie in diagnosticul: litiazei biliare, litiazaei renale, a formatiunilor intraparenchimatoase benigne sau maligne. Totodata, aceasta explorare este utila in urmarirea unor pacienti cu afectiuni digestive cronice.
Ecografia tiroidiana este o explorare imagistica prin care sunt vizualizate glanda tiroida si celelalte structuri adiacente ale gatului. Tiroida este situata in partea anterioara a gatului, are forma unui fluture, cu un lob pe fiecare parte uniti printr-o banda ingusta de tesut, numita istm tiroidian.
Glanda tiroida, este una din cele noua glande endocrine ale corpului, care produce hormonii tirodieni cu rol esential in procesele metabolice ale organismului uman. Patologia tiroidiana este foarte frecventa si de multe ori ignorata. Prin examinarea ecografica pot fi identificate mai multe modificari glandulare, printre care se numara nodulii tiroidieni. Acestia sunt prezenti la cel putin 5-10% dintre persoanele adulte.