Preventia este pasul cel mai important pentru pastrarea vederii!

De aceea, consultul oftalmologic complet este obligatoriu atat la adulti cat si la copii. In functie de diagnosticul stabilit si de afectiunile asociate, medicul va decide frecventa controalelor urmatoare.

Pe masura ce inaintam in varsta poate aparea nevoia de a purta ochelari (presbiopia care apare in jur de 40-45 de ani, implica purtarea unor ochelari pentru lucrul de aproape) si creste riscul aparitiei anumitor afectiuni oculare (cataracta, glaucom, degenerescenta maculara etc.), mai ales daca avem rude cu astfel de boli (se pot transmite genetic).

Dupa 40 de ani (chiar mai devreme la cei care au cazuri de boala in familie) este obligatoriu consultul oftalmologic anual pentru depistarea precoce a glaucomului, o boala foarte periculoasa care nedescoperita si netratata la timp poate duce in timp la pierderea definitiva a vederii.

Afectiunile sistemice asociate pot determina si ele complicatii oculare: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, problemele tiroidiene, bolile autoimune si altele. In plus, exista si alti factori de risc care favorizeaza aparitia anumitor boli de ochi (fumatul, anumite medicamente, radiatiile ultraviolete etc.). Fumatul, de exemplu, creste de 4 ori riscul aparitiei cataractei si al degenerescentei maculare, comparativ cu persoanele nefumatoare.

La copii, se recomanda primul consult oftalmologic in jurul varstei de 2,5 – 3 ani (oricand mai devreme daca parintilor li se pare ceva in neregula), pentru depistarea anumitor afectiuni oculare genetice sau dobandite, a defectelor mari de dioptrii, a strabismului si ambliopiei (ochiul lenes). Toate aceste probleme se trateaza cu succes doar in mica copilarie. De aceea, este important ca parintii sa respecte aceasta indicatie si sa-si aduca copiii la control, mai ales daca exista purtatori de ochelari in familie sau persoane cu afectiuni oculare ce pot fi mostenite de copii.

Asadar, consultul oftalmologic periodic este premisa unei vederi de calitate pe tot parcursul vietii!

Dr. Grigorescu Adina

Specialitate: Medic primar oftalmologie generala si oftalmopediatrie

Ofera consultatii pentru depistarea diverselor afectiuni oculare la copii si adulti.

 • prescriere de ochelari pentru copii și adulți (măsurarea dioptriilor la copii se face cu ajutorul autorefractometrului portabil Plusoptix sau prin retinoscopie)
 • prescriere lentile de contact
 • tratamentul progresiei miopiei (lentile de noapte, atropinizare)
 • tratamentul strabismului si al ambliopiei
 • tratamentul obstructiei de canal lacrimo-nazal
 • tratamentul si urmărirea evolutiei glaucomului si a altor boli oculare cronice
 • diagnosticarea si tratarea sindromului de ochi uscat
 • extractia corpilor straini conjunctivali sau corneeni
 • monitorizarea complicatiilor oculare determinate de boli sistemice precum diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli tiroidiene, boli autoimune etc.
 • Consult cu trimitere CASMB sau OPSNAJ
  40 RON

 • Consult fara bilet de trimitere
  120 RON